Strzyżenie długie i półkrótkie

Po posadzeniu klienta na fotelu stylista podchodzi do niego z prawej strony i nakłada podwłośnik, czyli peniuar, który zawiązuje się i okrywa z tyłu małą serwetką, tzw. karkówką. Kark nabywcy okłada się watą lub kawałkiem ligniny. Po dokonaniu tych wstępnych czynności rozczesuje się włosy, oglądając z dużą uwagą, jaki jest układ głowy, a dodatkowo czy nie posiada blizn pooperacyjnych bądź szram po ranach głowy, które utrudniają strzyżenie. Na głowie spotyka się też w bardzo wielu przypadkach miejsca, nieowłosione, które powstały wskutek choroby.

Po dokładnym obejrzeniu głowy i uzgodnieniu z klientem sposobu uczesania przystępuje się do strzyżenia. Trzeba zwracać uwagę na właściwe trzymanie nożyczek i grzebienia. Stylista powinien umieć dobrać odpowiednią fryzurę. W wielu przypadkach powinien doradzić klientowi, w jakim uczesaniu będzie mu najbardziej do twarzy. Stylista powinien nieustająco kontrolować w lustrze wykonanie strzyżenia i uczesania, aby sprawdzić, czy nie posiada błędów albo niedokładności.

Strzyżenie długie całe

Jest ono wykonywane nożyczkami bez wykorzystania maszynki i zaczyna się z lewej strony. Zasada ta jest wypróbowana i stosowana przez doświadczonych fryzjerów. Daje ona zapewnienie dobrego wykonania strzyżenia, gdyż praca nie jest włosywówczas chaotyczna, a strzyżone miejsce dobrze widoczne, co zapewnia równe ostrzyżenie włosów. Przy wykonywaniu strzyżenia długiego powinno się zwracać baczną uwagę, ażeby nie wyciąć zbytnio włosów od dołu głowy. Strzyżenie najlepiej jest zaczynać od góry, używając palcowanie, a dodatkowo degażowanie. Palcowanie jest główną czynnością pomocniczą przy obcinaniu górnych włosów i należy je stosować przy wszystkich rodzajach strzyżeń, z wyjątkiem strzyżenia na jeżyka. Degażowanie polega na wycinaniu włosów w miejscach, gdzie są one zbyt całe (przerzedzanie włosów). Do tego celu używa się nożyczek zębatych, tzw. degażówek.

Po uporządkowaniu góry głowy przystępuje się ostrożnie do uporządkowania włosów na karku. Przy oczyszczaniu karku można użyć małej maszynki ręcznej, przy czym nie można wycinać zbytnio włosów koło uszu i na karku. Po dokonaniu tych czynności przeczesuje się włosy i kontroluje ich ostrzyżenie, usuwając wszelkie zauważone niedokładności. Strzyżenie kończy się wyczesaniem włosów grzebieniem z nałożoną watą. Uczesanie i dalsze czynności uzgadnia się z klientem.

Strzyżenie średnie półkrótkie

Do takiego strzyżenia wykorzystuje się różnego typu maszynek ręcznych czy też elektrycznych. Strzyżenie średnie jest stosowane w wielu przypadkach. Polega ono na umiarkowanym podstrzyżeniu maszynkami. Powinno się bardzo uważać, ażeby nie ostrzyc włosów za krótko lub nie podstrzyc za wysoko.

Strzyżenie rozpoczyna się od tyłu głowy maszynką nr 2, a w razie jej braku maszynką nr 1, Następnie strzyże się boki maszynką czy też nożyczkami, zależnie od życzenia klienta. Po dokładnym oczyszczeniu karku przystępuje się do strzyżenia nożyczkami, zaczynając od lewej strony głowy, tak jak przy strzyżeniu długim. Cieniuje się całą głowę, wykonując umiejętnie cięcia i nie pozostawiając żadnych niedokładności. Po starannym wycieniowaniu głowy naokoło przystępuje się do porządkowania górnych włosów, używając niezawodną i wypróbowaną sposób palcowania. Palcować powinno się tak, by włosy na każdym kroku zostały równe. Kończąc palcowanie, sczesuje się włosy z przodu i wyrównuje je nożyczkami. Metodę tę wykorzystuje się zarówno przy obcinaniu fryzury do góry, jak również z przedziałem. Przy przycinaniu z przedziałem nie powinno się zostawiać na jednym boku dłuższych włosów, gdyż będą się źle układały. Nieprzestrzeganie tych zasad sprawia wykonanie strzyżenia w sposób fryzuryniewłaściwy.

Ażeby dobrze wykonać strzyżenie z przedziałem, do całkowitego wyrównania góry można użyć oprócz nożyczek zwykłych nożyczek zębatych czy też również brzytwy. Nożyczkami zębatymi nie powinno się obcinać włosów przy samej skórze, gdyż za krótkie włosy niełatwo uczesać. Prawidłowe degażowanie brzytwą przeprowadza się w sposób następujący: po dokładnym rozczesaniu włosów grzebieniem powinno się brzytwę prowadzić umiejętnie od góry ku dołowi, przyciskając ją nieco w miejscach zgrubień i cały czas kontrolując, czy zgrubienie zostało wyrównane. Niewłaściwe zdegażowanie ma możliwość zeszpecić całą fryzurę.

Te wszelkie czynności stylista musi szczegółowo opanować, gdyż daje to pewność dobrego utworzenia strzyżenia. Przy każdym skracaniu powinno się w ogromnej liczbie przypadków omiatać ścinki włosów, ażeby nie przeszkadzały w usuwaniu pozostałych jeszcze niedokładności.Strzyżenie kończy się jak w znaczącej liczbie przypadków przeczesaniem włosów i ułożeniem ich według życzenia nabywcy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>